Tämän allaolevan kirjoitin melkein kuukausi sitten. nyt olen kokemusta viisaampi ja iloinen kun se on jo ohi. Yöllä syöminen on niin outoa, herätä nyt kesken unien syömään ettei päivällä tule nälkä. Jos ei yöllä syö niin on päivällä nälkä. Sanovat mielestäni hassusti aamiaiseksi iltaruokailua,koska se on päivän ensimmäinen ateria ja monethan nukkuvat koko kuuman päivän niinkuin minäkin tein kissa seuranani. Illalla kissa torkkuu pihassa kun ei aurinko paista enää. Vettä join päivällä tässä kuumuudessa.Sankarillisesti nuo entisöijät sitoutuivat paastoon. Kertoivat,että syövät yöllä, nukkuvat pari tuntia ennen töihin menoa ja sitten yhden maissa päivällä menevät kotiin nukkumaan iltaruokaan saakka ja sitten jatkuu elämä kavereiden ja perheen parissa jonkun aikaa tänä vuonna mm.jalkapalloa seuraten ja usein tulivat tuohon puutarhaani iltaa istumaan seurakseni. Nyt he lähtivät punaiselle merelle työporukassa yön yli retkelle huuhtomaan itseään meressä. Hurjalla hälinällä minutkin herättivät vilkuttamaan aamuaikaiseen lähtöhetkellä kuin mummon,joka jää kotiin. Niin nätisti minuun suhtautuvat,että juuri ja juuri kestän tämän eron tässä. En päässyt lopultakaan mukaan vaikka usein pyysivätkin mutta reissun järjestäjä ei luottanut siihen,että saa minut vaatteet päällä uimaan niinkuin täällä naisten kuuluu tehdä. tuossa piha-altaassa olen säädyttömästi suomalaisessa kokouikkarissa mutta vain lasten kanssa. Vastapainona säädyllisyyttä edustaa se, että usein illalla puutarhani on kuin pikkumoskeija. Pojat rukoilevat yhdessä kumartaen ja resitoiden. Menen mielelläni lähelle kuuntelemaan tämä oman mieskuoron koraaniresitaatiota,joka on kaunista.

 

Hyvää Ramadania, Ramadan Kariim

Pyhä paastokuukausi on täällä Egyptissä olennaista. Eilen ostoskatukin oli melkeinpä hiljainen päivällä. Jotkut kaupatkin avaavat vasta illalla. Tänään on neljäs paastopäivä. Alkupäivät vaikuttavat eniten nestetasapainoon, koska juomisestakin pidättäydytään. Ajatus ei sovi yhteen kovin hyvin tämän kuuman kesäilman kanssa mittarin näyttäessä tasaista yli 40 astetta päivästä toiseen. Olen harjoitellut itse myös tätä kulttuurin ja uskonnon hyvin olennaista rituaalia, joka kestää 40 päivää. Olen kuitenkin rikkuri, koska juon vettä päivällä. Niin päätin, koska se tuntuu olennaisesti vaikuttavan olooni ja pidän jo itseäni niin seniorina, että voin soveltaa  tätä tilanteeni mukaan. Paastostahan poikkeuksen tekevät lapset, raskaana olevat, vanhukset ja muut vajaakuntoiset.

Aamulla on aamiaisen aika kolmen ja neljän välillä ennen auringonnousua. Täällä syövät oikein aterian tuohon aikaan, varsinkin kun useimmilla on työhön lähtö vielä edessä ja päivällinen vasta auringonlaskun jälkeen. Ruokailun suhteen noudatan tätä aikataulua. Aamiaisen jälkeen vielä menen nukkumaan ja herättyäni pulahdan aamu-uinnille piha-altaaseen, joka tuli sopivasti tuohon ilahduttamaan juuri paastokuukautta. Taustaperheeni lastenlapset tupsahtavat uimaan kanssani ennen päivälliselle asettumista. Esiin nousevan nälän sietää paremmin kun temmeltää lasten kanssa altaassa. El hamdudillaad, luojan kiitos sanon että olen tupakasta taistellut 20 vuotta sitten irti. Alkoholin suhteen kieltolaki tässä uskonnossa todella toimii hyvin.

Nyt viimeisten 10 vuoden kokemuksella  on päätelmäni se, että suurin kulttuuriero on tämä täällä hyvin avoin ja hyväksytty rukouskulttuuri ja tämä ramadan. Kun vertaa tähän Korkeimmalle avoimesti kumartavaan kulttuuriin maallistunutta ja yksityistynyttä Suomea  on ero todella järisyttävän iso ja minuakin paljon puhutellut.