TOTUUDEN KYLÄ


Tapanina kävimme pikkuporukalla tuossa lähellä olevassa hautoja rakentaneiden artesaanien kylässä, joka on haudanryöstäjien vanhan kuuluisan Qurnan kylän takana. Mukanamme oli mm.ruotsalaismies,joka 40 vuotta on täällä talviaan viettänyt mutta oli vasta toisen kerran täällä lännen puolella käymässä. Edellinen kerta oli 38 vuotta sitten. Kertoi muutoksen olevan iso, silloin oli muistikuvien mukaan vain aaseja liikkeellä. Totuuden kylässä on hyvin vanha pieni temppeli, jossa on ainoana temppelinä sydämen punnitsemista kuvaava myyttikuva seinällä. Tämä pyhässä Koraanissa ja Raamatussa tuomiopäivän nimellä oleva tapahtuma on ensimmäisenä versiona kuvattu vanhassa egyptiläisessä kuolleiden kirjassa.



Jumalten kirjuri Thot kirjaa kaikki tunnustukset (oik. linnunnokkainen)



Totuuden jumalprinsiippi Maat sulka päässään näkyy hieman oikeassa kulmassa. Temppeli on hänelle nimetty ja hänen
sulkansa totuuden vertrauskuvana  valvoo sydämen punnitsemista jossa ylhäällä oleville tuomareille vannotaan maallisen matkan 
sujuneen hyvin ja nyt on aika jatkaa tuonpuoleiseen. 


Maat




Tämä kaikki tapahtuu ylösnousseen Osiriksen edessä Horuksen saattamana.


Horus

Tapanin lettukestit

(kerron osallistujien pyynnöstä tämänkin)
Tapaninpäivänä Deir El Medinen vierailun jälkeen olin suunnitellut lettukestit talon olohuoneeseen johon oli tarkoitus kokoontua nälkäisenä paistelemaan sähläblettuja tuoreiden mansikoiden ja jäätelön kera. Haudoilta poispäin kävellessä  soi puhelin ja saimme lounaskutsun hotellin puutarhaan koko seurue. Hassan yllätti täydellisesti meidät ihanalla lounaalla lämpimässä ja aurinkoisessa iltapäivässä. Koko seurue söi iloisesti nälkäänsä hyvää ruokaa   ja kun lettujen aika tuli niin kovin himokasta ruokailu ei enää ollut vaikka hyviä letut olivatkin.
Mukana savitalossa olivat Kikka ja Hassan,Paavo ja Klasu, Nippe ja lounaan tarjonnut Hassan. 
Ihan Kikka-vinkkinä kerron,että lettutaikinasta täällä Egyptissä tulee ihan spesiaali kun siihen lisää  sähläbiä joukkoon,joka on sellainen pähkinäinen maitojauhe-jauhoseos,josta valmistetaan juomaa kahviloissakin.