1343927216_img-9613018f16004b85b655ea205d0dacae.jpg (640×480)

Ikäihmisten aamukahvilla 4.5. Vaparissa Vinkki tarjosi aamukahvit voileipineen ja VAPPU TAIPALE tarjosi maukkaita henkisiä vihanneksia pureskeltavaksi Paikalla oli toistasataa kaarinalaista ikäihmistä, jotka hymy huulilla purkautuivat ulos salista saatuaan hyviä neuvoja arkipäivän virkistykseksi. Meidän kaarinalaisten vieraaksi oli saapunut nykyisin Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton puheenjohtaja , ex-ministeri ja lääketieteen tohtori Vappu Taipale. Hän kirjassaan Vanha ja vireä, virkistyskirja vanhoille naisille suorastaan käskee ikäihmisiä nauttimaan nyt-hetkestä , koska vanhenemistaan ei voi suunnitella. Hän halusi kerrata nämä viisi yhteen sanaan tiivistyvää ehdotustaan puheenvuorossaan. Ne ovat niin hyvät neuvot tehdä itse nyt jotain hyvän vanhenemisen edistämiseksi, että ne kannattaa tässäkin välittää lukijoille.
Ensimmäinen kehotus on liity. Ihminen kasvaa ihmiseksi vain toisen ihmisen kanssa. Ihmisen tie toisen luokse on molempien ihmisyyttä ylläpitävä voima. Pidä yhteyttä! Äiti, isä, sisarukset, mummot, kummit ,naapurit, koko kirjo täydentää ihmisenä olemista. Ihminen on sikiöstä asti sosiaalinen olento. Liittyminen luo sosiaalista pääomaa ja verkostot ovat ihmisyyteen perustuvia.

Toinen kehotus on harrasta. Harrastaminen on iloista syventynyttä puuhailua ja sitoutuneisuutta askareeseen, joka samalla kehittää. Nykyisten ikäihmisten lapsuudessa ei juurikaan puhuttu harrastamisesta, puuhattiin vain kaikenlaista hauskaa. Ulkona liikkuminen ja vuodenaikojen mukaan eläminen on ikäihmisenä siinä hauskaa kun lapsenakin. Käsillä tekeminen virkistää koko olemusta, vaikkapa vain ahkera aplodeeraaminen puhumattakaan virkkaamisesta ja kutomisesta sekä leipomisesta.

Kolmas kehotus kuuluu anna. Tässä sillä Taipale ei tarkoittanut tavaroiden jakamista ja kalliita lahjoja . Anna elävää kiinnostusta, aikaa, läheisyyttä ja rakkautta. Se on henkilökohtaista ja tuottaa merkityksiä. Anna tarina elämästäsi. Läheisten pienten perheenjäsentenkin tunne siitä, että on jostain kotoisin on ikäihmisten ja heidän kertomien tarinoiden vastuulla. Tarina yhdistää menneen ja nykyhetken ja siitä syntyy kokemus, että tähän on tultu jostain.

Neljäs kehotus on opi! Lastemme oppimista on tutkittu paljon ja on koulutettu pedagogeja . Me ikäihmiset odottelemme vielä gerogogeja,jotka olisivat perehtyneet vanhan ihmisen oppimiseen. Vanhanakin oppii mutta omalla tavallaan. Oppimiseen tulee olla hyvä motiivi. Uuden kielenkin voi oppia jos esimerkiksi lapsenlapset elävät kokonaan jossain toisessa kieliympäristössä. Ikäihmisen oppimisen tulee olla loogista, hidasta, kertaavaa , rauhallista ja konkreettista. Tietoyhteiskuntamme edellyttää paljon uudenlaisia ajatusmalleja. Asiat tapahtuvat paljolti päässä.

Viides kehotus on naura! Nauru tuo terveytt ä. Se vähentää stressiä, kiihdyttää sydämen sykettä, panee veren kiertämään ja piristää aivoja. Nauraessa monet lihakset ovat käytössä. Hyvä olo kunnon naurun jälkeen voi kestää useita tunteja.

Taipale kirjassaan kehottaa jokaista tekemään oman listansa asioista, jotka auttavat ikääntymään iloisesti. Tykkäsin nyt luennon jälkeen itsekin lukea hän kirjaansa. Kerran aikaisemminkin yritin enkä silloin innostunut. On aina mukava kun joku on tehnyt ison työn ja siitä saa muutkin nauttia. Taipale on lukenut kaikki mahdolliset tutkimukset ikääntymisestä ja jäsennellyt niistä kirjan. Viittaan kirjaan VAPPU TAIPALE, Vanha ja vireä, virkistyskirja vanhoille naisille, WSOY, 2011 ja hänen aamu luentoonsa Vaparissa 4.5.