Kyse on farao Amenhotep III:n isosta patsaasta,joka on pitkän ensisöintityön jälkeen saatu kokoon löydetyista paloista ja nostettiin pystyyn.

amenhotepIII%20008-normal.jpg

Olin liian lähellä kuvaamassa enkä saanut kuvaa kokonaisesta patsaasta. Yläkuvassa on jalan vieressä myös faraon vaimo Tiy. Tulee tässä mieleen,että mistähän se ilmaisu jalkavaimosta onkaan kotoisin.Tiy oli Waltarin fiktiivisen Sinuhen äit ja myös farao Ekhnatonin äiti vaikka historiankirjoitus katsookin asiaa hieman toisin.

Patsas on kaunista punaista graniittia. Seon hyvin lähellä Memnonin kolosseja,jotka ovat porttina faaraon jätti-isoon hautajaistemppeliin.On aivan mittava hanke ja suunnitelma kaivaa kokonaisuudessaan  temppeli esiin.Eiliset juhlapuheet olivat tämän kauden tärkeän saavutuksen, patsaan valmistumisen kunniaksi pidettyjä.

amenhotepIII%20010-normal.jpg

Yksi entisöintitiimi (ystäni Abdelrazkin vetämä) on ottanut tavakseen kokoontua iltateelle taloni puutarhan nurkkaan ja olen saanut seurata iloista rupattelua ilta illan jälkeen. Innoissani noudatin kutsua mennä mukaan juhlaan katsomaan mitä he ovat oikein tehneet.

Olin ylpeänä kuin äiti pojistaan tapahtumassa. Tuntui kuin olisin itsekin tehnyt jotain asiassa, vaikka niin ei ollutkaan.

Kunnia ja kiitos tekijöille.

amenhotepiii%20043-normal.jpg

Vanhan Egyptin tunnelma oli läsnä temppelialueella ja tuntui kuin olisin ollut perhejuhlassa.