Löydät blogista erillisen jutun koskien islamilaista vanhaa Kairoa,jossa kuvia Palatsikadun kulmiltakin.

Sayyid Ahmad Abd al Jawad ja vaimonsa Amina ovat Kairotrilogin keskiössä olevan perheen kantavanhemmat. Monta sukupolvea seurataan perheen tapahtumia 1900-luvun alkupuolen Kairossa.Perheeseen kuuluvat kolme poikaa, Fahmi, Jassin, Kamal ja tytöt Khadiza ja Aisha. Henkilö kerrallaan kirjailija piirtää kirjoittaen kuvan kohtalonkäänteistä kunkin elämässä.

Tekemättä juonipaljastuksia voin hyvin todeta, että kirjailija säilyttää kirjansa selkeyden saamalla kullekin henkilölleen uskottavan luonnekuvan ja aseman perheessä. Ilmeiseksi tulee, että tärkeintä aina on asema eikä niinkään tunnesuhde. Naisen on saatava elämässä paikkansa eli päästävä naimisiin tai muuten kaikki elämässä menee ihan plörinäksi. Miehillä, erityisesti isällä ja myös äidillä on keskeinen tehtävä pitää tyttäret piilossa vieraiden miesten katseilta ennen avioliittoa. Naiset näkevät ulkomaailmaan ikkunaverhojen raosta ja siinäkin voi mennä liian pitkälle ja saada huonon naisen maineen. Isän päätös ja sana on laki johon on kaikkien alistuttava, on oma vika jollei ymmärrä. Perheen pää myös säätelee liberaalien aatteiden soveltamisen mahdollisuudet perheessä. Se mikä on miehelle itsestään selvää on naiselle mahdottomuus asemansa vuoksi. Voi mieskin mokata jos ei hallitse kaikkia vapauksiaan hienostuneesti. Miehen käytöstä määrittää intohimo ja se selittää kaiken.

Kairossa jo nykyään lienee vähän toisin asiat kuin tuolloin ennen mutta kyllä yläegyptiläisissä perheissä vielä nämä käyttäytymismallit lienevät tuttuja ja käytössä perheestä riippuen. En meinannut uskoa mutta kyllä moni itsekin hämmästelemäni asia löytyi jo Palatsikadulta. En ehkä olisi ilman omia kokemuksiani jaksanut olla kiinnostunut tästä tiiliskivien kahlaamisesta. Muistan kun ehkä 7 vuotta sitten Niilin TV:ssä länsimainen toimittaja kysyi Mahfousilta hänen naiskuvastaan. Mahfous sanoi, että se on hänen kirjoissaan, hänkin ajattelee niin kuin kirjoittaa vaikka minun tekisi mieli olla uskomatta tuota puhetta.