Kaarinalehden kolumni 15.4.13

 

Mistä sitä oikein olen kotoisin ? ,  missä kotini oikein on ? ovat vastauksia etsivälle isoihin muutoksiin usein johtavia luovia löytöretkiä. Vaikka ympäristö joskus on aivan vieras ja tuntematon voi silti olla tunne,että on niin kodikasta ja ”olen kotona”. Nykyisin ei ole suuri uutinen jos  joku muuttaa takaisin synnyinseudulleen aloittamaan uuden elämän. Salaperäinen turvallisuuden kokemus liittyy  hyvään kotikokemukseen. Sen löytyessä yllättävästä paikasta voi kokea voimakasta ja  virtaavaa elämäniloa. Ihana on seurata sitä aivan huumaavaa iloa jonka  naapurin Päivi koki löytäessään vanhan 50-luvun Singerin kaltaisen käyttämättömän ompelukoneen luxorilaisen kaupan hyllyllä pölyttymässä. Hän impulssiosti sen ja nyt syntyy lankasuoraan leikattua ikkunaverhoa  vaikka naapurillekin. Niin kiva kokemus on itse ommella omalla Singerillä muuten aivan erilaisessa ympäristössä. Ilovirta irtosi naapurissa Hannullekin kun hän osti  isommin  miettimättä kotieläimiä, lampaita ja vuohia. Vuokraisäntä ruokkii ja hoitelee niitä kun Hannu itse on Suomessa.  Aivan innoissaan Hannu vielä vuokrasi pienen viljelypalstan eläinten ruokaa kasvamaan, yksi rivi  hitaampaa alfa alfaa, toinen rivi nopeakasvuista alfa alfaa ja yksi rivi maissia lopun jäädessä juurikasvimaaksi Maa jää oraalle miehen palatessa Suomeen kesän yli. Itse koen hyvin kodikkaana pyykin ripustamisen joulupäivänä ulos aurinkoon.  Syvälle paikalliseen elämään sitä on jo päässyt kun yhtään ei eksotiikkaa irtoa siitä,että aasi nuuhkaisee ohi kipitellessään kadulla.

MUTTA

Se kuuluisa kulttuurishokki sitten tuleekin siellä vastaan Suomessa. Se valtava avuttomuus jota alkuun kokee vieraassa kulttuurissa onkin kodikkuuden lisääntyessä  siirtynyt salaa sinne odottelemaan paluuta. Sen taas pian koen  kun kuun puolivälin kulmalla pakkaan laukkuni ja lentelen Suomeen. Villiintyi minunkin minttuni kasvamaan  maaliskuussa ulkona.

minttua%20003-normal.jpg

6.5.Kommentti täällä kotosalla jo vapunkin takaa. Paljon oli vuosi sitten vaikeampi tulla kuin nyt vaikka tiesin edessä olevan monenlaisten järjestelyjen. Oli vain niin kylmä. Viima oli pahinta.Nyt tuntuu kuin se kevät ehkä tosiaan tulee.