Sain tilaisuuden matkata lontoolaisen Gordonin  kanssa pari päivää noilla oikein tosivanhoilla paikoilla. Hän on itsenäinen englantilainen tutkija, jota kiinnostaa esidynastinen ja ja esihieroglyfinen aika historiassa.Aamuaikaiset lähdöt oli organisoinut taustaperheen egyptologi Mahmud,jonka puoleen Gordon oli tutkimuksissaan kääntynyt. Kuljettajamme oli landcruiserinsa kuin taskunsa tunteva Megahead/Hassan.

koptos%20002-normal.jpg

koptos%20028-normal.jpg

Koptoksen keskellä kylää oleva Min-jumaluusprinsiipille omistettu roomankaudenaikainen temppeli oli melko uusi esidynastisesta  perspektiivistä katsoen. Min on Theban Amon-Ra:n hedelmällisyyden muoto ja prinsiippi.

koptos%20024-normal.jpg

Kuvassa on Isis-profiili,jossa jumalatar minun mielestäni hymyilee ja silmä on hyvin korostettu arvatenkin  jälkikäteen.

Toisena Koptoksessa tutustuimme valtavan suureen jo ranskalaisten aloittamaan kaivausalueeseen,jossa oli esidynastista(ennen Egyptin dynastista historiaa ollutta aikakautta tarkoittavaa aikaa) vanhaa temppelialuetta. meitä oli hauska iso seurue kulkijoita(vartijoita) ja Gordon oli ainoa Mahmoudin kanssa jotka "olivat oikeissa töissä". Kumpikaan Koptoksen temppelialueista ei ole turisteille avoinna vaan pientä korvausta vastaan tarkastaja avasi meille mahdollisuuden. Gordon oli aiemmin käynyt omia aikojaan porttien takana mutta jäänyt sinne.

koptos%20058-normal.jpg

koptos%20035-normal.jpg

Esidynastista temppelialuetta kuvin

koptos%20033-normal.jpg

 

koptos%20039-normal.jpg

 

koptos%20051-normal.jpg

Gordon ja Päivi arvailivat löytäneensä kristittyjen kastepaikan vanhan temppelin yhdestä kohdasta. kastaminen kriistinuskoonhan oli oikein yleistä roomalaisena aikana. Päivin mielestä "kastemaljassa" oli hyvä olla

koptos%20050-normal.jpg

 

MUUTAMAN AJOTUNNIN MATKAN VERRAN KAUEMPANA OLI EILEN

WADI HAMMAMAT

Se oli myös turisteilta suljettua aluetta, oikotietä punaiselle merelle. Sinne oli hyvä tie ja autossa suljimme ikkunat verhoilla kun ajoimme tarkistuspisteen läpi.

Alue oli tulisen peikkoenergistä luonnonhenkienergialtaan. Peikot ilmensivät kivissä itseään hyvin vulkaanisella tumman kiven alueella,jonka läpi ajoimme "silmät soikeina".

hammamat%20008-normal.jpg 

Tulimme sitten kultakaivosalueelle,joka on muinaisen egyptin rikkauden paikka. Siellä on löydetty joskus useita rikkaita kultasuonia,joista on saatu mm. Amenhotep III:n ajan kultaa,joka sitten jäi Ekhnatonille perinnöksi samoin kuin TutAnkAmonille,jonka hautalöytö  häikäisi kullalla 1900 lukua. 

hammamat%20017-normal.jpg

Tällaisista kivistä kulta erotettiin pieninä palasina ja kuin hiekkana.

 

Sitten siirryimme ajassa reilusti taaksepäin tutkimaan vulkaaniseen kiveen tehtyjä esidynastisia kuvia, jotka ovat hyvin samantyyppisiä kuin suomalaiset kalevalaiset kalliomaalaukset.

hammamat%20030-normal.jpg

 

ja taas palasimme kohti dynastista aikaa kun katselimme luonnon kiviin tehtyä erittäin runsasta hieroglyfikirjoitusta.

 

hammamat%20044-normal.jpg

hammamat%20066-normal.jpg

Hieno reissu. Kiitos siitä vaikka kotiintulo olikin hyvin outo kokemus. En ole ennen kokenut sitä usein puhuttua outoa tunnetta kun yhtäkkiä tajuat,että kotonasi on käyty poissaollessasi vähintäänkin tupatarkastuksella.