Tämä on niin ihmeellinen tämä Egypti

Tekee mieleni kirjoittaa muutama ajatus tämän maan tilanteesta sellaisena kun se silmiini ja korviini nyt kantautuu.

Hämmästelen sitä elämän joustavuutta, joka täällä näkyy todella. Ajat ovat vaikeat mutta elämä aina näyttää hakevan nopeasti uudet uomansa ja taas mennään. Täällä maalla tavallinen kansa saa kokea kaikki kurjat tappelujen seuraukset omassa elämässään. Leipä on oikeesti tiukassa. Vaikka Luxorissa ei ole mitään mellakan merkkejä niin kuin eilen kaupunkiin saapunut talviegyptiläinen Paavo sanoi vaikuttaa se ihmisten arkeen kipeästi että turistikato on täydellinen. Mielipiteeni on, että turhaan suomalaiset matkatoimistotkin peruuttivat koko sesongin. Kaikki siitä kärsivät, itse peruuttajatkin.

Koulutus näyttää mahtinsa joustavuuden lisääntymisessä. Taustaperheeni isä arkeologipoikansa kanssa on  siirtynyt Kairon lähelle kaivauksille kun täällä Luxorissa hiljeni. Egyptologiveljekset ovat olleet kaukaa viisaita ja perustaneet nykyaikaisen ravintolan kaupungin kauppakadun keskelle. Se on myös paikallisten, erit. nuorten  hyväksymä ruokapaikka eikä vain turistiasiakkaista riippuvainen. Paikallisille on omat hinnat pitsoille ja piirakoille. Pääsin jo kerran näillekin listoille ja sain isohkot  take away-ostokseni hyvin edullisesti. Hintaro on todellinen, ei aivan puoleen hintaan mutta halvemmalla kuitenkin. Se oli ihan paikallaan kun ostin hyvää egyptiläistä kanapiirakkaa taustaperheellekin. Siis ruokakin oli egyptiläistä. Poikien perhe on nyt jossain määrin riippumaton turistikadosta.

Päivin kanssa pähkäilimme, miten nämä 7 laihaa ja lihavaa vuotta tässä tilanteessa olisi oikein laskea koska laihat vuodet ovat selvästi  meneillään. Turistien hyökyaalto muuttaisi tilanteen ja tekeehän se sen mutta milloin, kukaan ei tiedä. Joosefin vilja-aitat olisivat nyt tarpeen.    

Hallinto jatkaa kuin ei mitään olisi tapahtunut. Joulukuussa on perustuslakikansanäänestys, helmikuussa on parlamenttivaalit ja tulevana keväänä valitaan taas presidentti. On veljeskuntakin kutistunut Suomen marttaliiton kokoiseksi järjestöksi. Kuulopuheet kertovat, että seuraava presidentti on 60-70%.n varmuudella nykyisen armeijan päällikkö Abdel Fattah Al-Sisi.Sehän tarkoittaisi nykytilanteen hyväksymistä.

Jostain lähtökohdasta tuleva on kohdattava. Toivon Allahin olevan suosiollinen 7:lle lihavalle vuodelle joilla voitaisiin korjata nykyiset haavat ja haavoittumiset.