OSIRISLEGENDA

Kirjoitettuna” the search for omm setyn” mukaan ja Annukan kääntäessä sen vapaasti tähän.

Kuten Dorothy Eady kirjoitti: ”Tunnettu standardi versio Osiris -tarinasta, joka tunnettiin Uuden valtakunnan aikaan kertoi, että oli veljekset Osiris, Set ja vanhempi veli Horus vanhempi, hänen sisarensa Isis ja Nepthys. He kaikki olivat Nutin,  taivaan jumalan ja Gebin, maan jumalan lapsia. Osiris avioitui Isiksen kanssa ja Set Nephtysin kanssa. Osiriksesta tuli Egyptin kuningas mutta egyptiläiset olivat tuolloin hyvin sivistymättömiä. He elivät tilapäisissä asumuksissa erämaan reunalla, pukeutuivat nahkaan ja villieläinten turkkeihin, elivät metsästyksellä ja kesyttäen villieläimiä. He tekivät myös ihmisuhreja ja olivat ihmissyöjiä.

 

Alimatka%20024-normal.jpg

kuvassa Osiris,Isis ja Horus, pyhä kolminaisuus Abydoksen Seti I:n temppelin seinältä

Osiris opetti ihmisille maaviljelystaitoa ja maan kastelua. Hän näytti kuinka taloja voidaan rakentaa auringon kuivaamista savitiilistä. Siitä rakennettiin myös temppeleitä siten,että koko yhteisö oli tasapainoinen. Osiris sääti lait ja antoi koulutusta myös kirjoitustaidossa käyttäen hieroglyfejä, jotka hänen ystävänsä, viisauden jumala Thot oli löytänyt.

 

Alimatka%20026-normal.jpg

kuvassa oikealla Thoth ja hänen takanaan feminiininen Seshth.

Isis auttoi puolisoaan kaikessa.Hän suostutteli ihmiset viljelemään pellavaa ja hän opetti naisille kuinka kehrätä lankaa ja ommella vaatteita jotta he saattoivat pukeutua puhtaisiin pellavavaatteisiin eikä tarvinnut  enää käyttää eläimen nahkoja.

Sekä Osiris että Isis olivat hyvin rakastettuja tehtävissään Mutta Osiriksen veli Set oli katkeran mustasukkainen heidän suosiostaan ihmisten keskuudessa. Setin onnistui saada Osiris kilpaan,jossa Set murhasi Osiriksen ja pilkkoi 14 kappaleeseen, jotka hän levitti ympäri maan.

Välittömästi Isiksen kuultua tragediasta hän käynnisti noiden palojen etsinnän kaikkialla, muumioi Anubiksen kanssa kunkin palan ja hautasi siihen, mistä se löytyi.Tämän version mukaan Osiriksen pää haudattiin Abydokseen ja sydän haudattiin Philan saarelle lähelle Assuania. Fallos heitettiin Niiliin ja kala söi sen. Siksi muinoin papit eivät saaneet syödä lainkaan kalaa.

Toinen traditio kertoo,että Isis ja Anubis keräsivät palat yhteen ja hautasivat hänet Abydokseen. Vanhin versio on kirjoitettuna Pyramiditeksteihin viidennen dynastian ajalta. Sen mukaan Set murhasi Osiriksen Abydoksessa ja jätti virumaan kanaalin rannalle, josta Isis ja Nephtys hänet löysivät ja muumioivat Anubiksen kanssa sekä hautasivat Abydokseen.

Murhan aikaan Osiris ja Isis olivat lapseton pari mutta mystisesti Osiris koki yhden yön ylösnousemuksen ja siitti lapsen Isikselle. Näin sai alkunsa Horus,jonka tehtävänä oli kostaa isänsä murha.Nyt onkin mahdollista,että kyseessä oli myyttinen neitseellinen raskaus. Temppelin seinäkuvien mukaan kyse saattoi olla joko niin tai näin. Tämä on Annukan sivuhuomio Omm Setin tekstiin, jossa siittäminen tapahtuu luonnollisesti. Laitan tähän kuvat,joissa toisessa Isis yhtyy Osirikseen sielulintuna ja toinen,jossa Osiriksen fallos siittää kuin elävä mies.

ommseti%20007-normal.jpg

ommseti%20008-normal.jpg

Set oli asettunut valtaistuimelle ja johti Egyptiä tyrannin tavoin.Isis vetäytyi pohjoiseen Niilin suistoon suojellakseen raskauttaan.Nephtys,joka oli pelästynyt Setin rikoksia liittyi myös Isiksen seuraan.

Alimatka%20029-normal.jpg

Kuvassa Horus istuu äitinsä sylissä kasvun vuosianaan.

Kun Horus oli kasvanut mieheksi hän haastoi pahan setänsä Setin. Ja monien sotien, oikeustaisteluiden ja kiistojen jälkeen hän astui valaistuimelle voitettuaan Setin ja hän jatkoi isänsä tapaa hallita.Itseasiassa kaikki faaraot käyttivät Horusnimeä johtaessaan maata jälkeenpäin.