habu%20013-normal.jpg

Tästä perspektiivistä vanha kylä näkyy tällaisena.Näkökulma kyläänpäin on Amenhotep Hapunpojan hautajaistemppeliltä. Se on itseasiassa muutaman säilyneen kiven alue käveltäessä lipputoimistolta Medinet Hapuun päin. Hyvä maamerkki on  Pharaon hotelli.

Kävin kylässä tänään ja koin,että parisataa vuotta sitten sinne muuttaneet ensimmäiset ihmiset olivat valinneet hienon asuinpaikan. Näkymät olivat hienot ja siellä oli oikein hyvä olla.

Yksi 1900-luvun kylän asukkaista on siellä syntynyt Mohammed Ali, jonka isä asui kylässä elämänsä.Muhammed Ali on nykyisen savitaloni omistaja ja rakentaja.Hän toteutti haaveensa liittää qurnan talosta osia uuteen savitaloon.

old%20qurna%20yms%20034-normal.jpg

SAM_1048-normal.jpg

Tämä makuuhuoneeni ovi on otettu talteen vanhasta perheen talosta.Oli siellä poikien huoneen ovi.Nyt uusi kahva on kontrastina menneelle.

Hänen lapsensa ovat siellä kaikki syntyneet ja vanhin poika, egyptologi Mahmud näytti minulle heidän kotinsa paikkaa kylässä. Hän itse kurkki isoisänsä kotiin,joka on kahlittu koskemattomaksi museoelementiksi kylässä.Osa asunnoista on rakennettu maan sisään rinteeseen ja osa on rakentanut erillisiä taloja kuten Muhammed Alikin teki talon perheelleen isänsä asunnon läheisyyteen.Perheen taloa ei enää siellä ole vaan kylässä on tyhjiin raivattuja alueita kuten kuvan perusteella voi aavistaa.

old%20qurna%20yms%20033-normal.jpg

En rohkene runsaasti kuvittaa tätä tarinaani,koska liikuimme Mahmudin kanssa suljetulla alueella,jossa ei saisi olla ollenkaan olkoonkin,että kyse oli paikan entisestä asukkaasta,joka  siellä tunnettiin. Sain melkoisen etuoikeuden seurata mukana. Elämä jatkuu. Mahmoud sai viikko sitten oman pojan,joka on Muhammed Alin uusin lapsenlapsi.

Maan hallitus teki päätöksen siirtää kylän asukkaat asumaan muualle.Monet tarinat kertovat,että kyläläiset piilottelivat hauta-aarteita talojensa alla. Kylä on sitkeästi nimettykin haudanryöstäjien kyläksi,joka maine sillä vieläkin on. Taloissa ei ole mitään vesijärjestelmiä,koska se olisi vaurioittanut  hautarakenteita. Qurnan kylä kuuluu hauta-alueista ylhäisöhautojen alueeseen. Vesi tuotiin aasilla tynnyreissä tai sitten naiset kantoivat tarvittavan veden alhaalta.

On hienoa minusta miten tällainen elinympäristö lapsena antaa myös henkisen perintönsä. Kaksi pojista on egyptologeja ja kolmas entisöi kaivauksilla. Isä Muhammed Ali itse on reis/työpäällikkö ja tarpeellinen paikallisasiantuntija ulkomaalaisille kaivaustyössä. Isä palkkaa paikallisia töihin sadoittain vuodessa. Nuorin pojista syntyi kun perhe oli muuttamassa jo pois kylästä ja pojasta tulikin eläinlääkäri.Hyvä pitkäaikainen ystäväni Abu Naga Gabrail (menehtyi bilhartsiaan pari vuotta sitten) on ollut sukulaispojille,joiden äiti on Abu Nagan sisko, erittäin vahva ammatillinen roolimalli. Tähän ehkä juontaa perheen liki käsittämätön halu auttaa minuakin tässä maassa. Olen kuin adoptoitu perheeseen mukaan.

Qurnalaisethan alkuun kieltäytyivät lähtemästä mihinkään kylästään.Arkkitehti Hassan Fathyn kuuluisa suunnittelutyö jahänen rakennuttama ensimmäin uusi Qurna poltettiin ennenkuin nykyinen rakennettiin 1940-luvulla.Tämä Fathyn ylpeilemä ja Unescon maailmanperintökohde on nykyisin pahassa jamassa vesivahinkojen tähden. Fathyn kuuluisa savirakentamisidea on syntynyt muinaisen ja nykyisen rakentamisen yhteensovittamisesta. Ideaa on sovellettu myös talossa,jossa itse nyt asun.

Maan hallitus rakennutti uudet asunnot lähelle tietä kuninkaiden laaksoa kohti heille,jotka menettivät kotinsa qurnassa. Muhammed Alillakin on sellainen mutta käyttämättömänä.Hän rakensi talon perheelleen lähelle Memnonin kolosseja täällä länsirannalla.

 

Toinen entinen qurnalainen johon olen tutustunut on keittiömestari Mahmoud,joka on pitänyt Niilin rannassa TutAnkAmoun -ravintolaa jo monta kymmentä vuotta. Hän rakensi ravintolansa Niilin rantaan jo ennenkuin muuttoprosessi alkoi. Hän oli töissä myös Ranskassa ja Luxorin hotellien keittiöissä.'Hänen ravintolassaan saa aivan taivaallisen hyvää ruokaa. Noin 15 vuotta sitten hänen  luvatta rakennettu ravintolansa ajettiin maan tasalle ja hänen piti rakentaa uusi. Se löytyy noin 500m Niilin lautasta vasempaan kun tullaan yli idästäpäin. 2000 -luvun alkupuolella seurasin hänen tyttärensä perheen tarinaa läheltä ja tulin sotketuksi joihinkin kiemuroihinkin  mutta se on täkäläistä elämää se.

Mahmoudin talo on vielä pystyssä Qurnassa.

old%20qurna%20yms%20020-normal.jpg

old%20qurna%20yms%20022-normal.jpg

Istuin Mahmoudin talon seinustalla (oikealla) ja mietin tuota keltaista naapuritaloa ihmetellessäni,että moni arkkitehtiopiskelija ja muukin vaihtaisi paikkaa mielellään kanssani. Siellä oli niin hyvä olla,että olisin voinut jäädä sinne.Toin mielessäni mukanani kuitenkin jotain ajatuksia tulevaa ajatellen.

 

 

Huomattava vanha qurnalainen n Kairon Al Ahzar islamin yliopistomoskeijan korkein opettaja Ahmed  El Tayeb. Jo qurnan ajalta hänet tunnetaan sufiopettajana. Heidän perheensä opetti kerran viikossa torstaisin ihmisille islamin sufilaisuutta. Isäntäni Muhammed Ali oli siellä oppimassa tosikauan. Hänen poikansa sanovat,että isä on ollut "aina" sufi. Ahmed El Tayeb valittiin tehtäväänsä Kairossa 2010.