ommseti%20025-normal.jpgabydoskirja-omm%20seti%20003-normal.jpg

Suunnittelen Omm Setin elämän suomen kielellä kertomista,koska kaikki materiaali hänestä on hänen äidinkielellään, englanniksi. Käännän nyt aivan vapaasti muistokirjoituksen hänestä,joka Julkaistiin Lontoossa The TIMES lehdessä 1981 noin viikko hänen kuolemastaan Abydoksessa. Se on julkaistu kirjassa Abydos, Holy City of ancient Egypt, jonka hän kirjoitti hyvän ystävänsäHanny El Zeinin kanssa.

 

 

abydoskirja-omm%20seti%20006-normal.jpg

Sain pidellä hyvin arvokasta kirjaa kädessäni ja sain lainaksikin yhdeksi viikoksi,että voin siitä löytää haluamani.

Se ei ole enää saatavilla missään. Tämän lainakappaleen omistaa englantilainen Omm Setin ystävä. Sain sen kun takuumiehenäni olivat perheeni egyptologit ja hyvä ystäväni Abydoksesta syntyisin oleva arkeologi Ali.

Alimatka%20004-normal.jpg

 

OMM SETI - Muinaisten egyptiläisten  hengenheimolainen (muistokirjoitus huhtikuussa 1981)

Miss Dorothy Eady, joka viime viikolla kuoli Abydoksessa tunnettiin paremmin Omm Setinä niiden tuhansien matkailijoiden keskuudessa,jotka vierailivat 25 vuoden aikana Seti I:n kuuluisassa temppelissä Abydoksessa.

Pukeutuneena epätavallisesti villatakkiin tai tuplasti päähuiviin ja shaaliin, piti kaulassa helmiä, oli paljain jaloin hän esitteli temppeliä kuin omaa kotiaan näyttäen loisteliaita seinäkuvia osoittaen suurta tuntemusta ja omistajuutta niin kuin vain valtiollisen omaisuuden voi tuntea kodikseen. 

Dorothy Eady,joka oli syntynyt 16. tammikuuta 1904 Blackheathissa jo varhaislapsuudessa tunsi hengenheimolaisuutta muinaiseen Egyptiin, aivan erityisesti 19:n dynastian farao Seti I:n kanssa. Lontoon Brittimuseon Egyptiosastosta hänen koulunsa ja yliopistonsa, josta hän sai rohkaisua ja tietoa mm. hieroglyfeistä Osaston johtajalta Sir Ernest Budgelta. 

Työllistyminen aikakauslehden toimistoon toi hänelle  tutuksi itsenäisen Egyptin mahdollisen tulevaisuuden jossa hänelle esiteltiin myös tuleva aviomies Imam Abdelmiquid. Vuonna 1933 hän matkusti Egyptiin avioituakseen eikä hän koskaan palannut Englantiin enää.

Kun poika syntyi hän sai nimen Seti ja niin aikaa myöden Bulbulia  alettiin kutsua Setin äidiksi Omm Setiksi. Hänen avioliittonimensä oikeesti oli Bulbul Abd el-Megid.

Kun aviomies sai kutsun töihin ulkomaille Dorothy Eady aloitti yhteistyön egyptiläisten huomattavien egyptologien kanssa. 20 vuotta hän oli professori Selim Hassanin assistenttina Gizan kaivauksilla. Yhteistyö jatkui professori Ahmed Fakryn kanssa Memfiksen suurella hautausmaa-alueella Saccarassa. Dorothyllä oli erikoistaitoja osallistua aivan kaivausten valmisteluista loppuraporttiin asti.

1952 ja 1954 käynnit Abydoksessa vakuuttivat hänet aikaisemmasta elämästä siellä. 1956 hän muutti Abydokseen ollen Egyptin muinaismuistoministeriön palveluksessa. Hän jäi Abydokseen loppuelämäkseen. Hän teki vai lyhyitä vierailuja Luxoriin ja muihin lähellä oleviin paikkoihin.

Hänen kotinsa oli vaatimaton savitiilirakenteinen maalaistalo. Hänen seuranaan olivat kissat, hanhi, aasi ja joskus käärme. Setin temppeli oli hänen kotialuettaan, sen pyhäköissä hän herätti henkiin muinaisia rituaaleja omalla tavallaan.

Hän oli hyvin omistautunut ja melko vapaa okkulttisesta irrationaalisuudesta.

Abydoksessa hän suunnitteli hautansa ja hautausrituaalinsajotta hän pääsisi Lännen maahan Osiriksen, Setin ja muiden joukkoon jonne hän tunsi kuuluvansa.