Eid Al Adha -juhla on yksi muslimien kaikkein tärkeimmistä juhlista. Se on tänään perjantaina 26.10.2012 Koko muslimimaailma juhlii jopa aselevolla Syyriassa.
Juhla on uhraamisen ja Jumalalle antautumisen juhla. Niin Pyhä Koraani  kuin Pyhän Raamatunkin vanha testamentti tuntee kertomuksen kuinka Jumala testatakseen Aabrahamin uskollisuutta pyysi uhraamaan poikansa Jumalalle. Kun lopulta Aabraham päätti suostua pyyntöön ja sidottuaan poikansa Isakin/Ismailin uhripaikalle  A löysikin siitä verisen lampaan ja poika säästyi. 
Muslimit kirjaimellisesti noudattavat tätä lampaan teurastustraditiota, kaupungeissakin. 
Kaikki jotka siihen kykenevät uhraavat lampaan aamulla. Teurastus tapahtuu asiaan vihkiytyneen lahtarin toimesta niin,että se tapahtuu uskonnon sääntöjen mukaan. Lammas jaetaan kolmeen osaan:
yksi osa omalle perheelle, toinen osa sukulaisille ja kolmas osa jaetaan köyhille perheille. Näin näimme sen tänään tapahtuvan ystäväperheessäni.
Lapset odottivat lahtaria hermostuneena aivan kuin me kotona odotamme joulupukkia sekopäinä. Kuvassa lapset pysähtyivät paikoilleen kun alkoi
tapahtua.Ensin lammas sidottiin
sitten katkaistiin kaula.
Saimme vielä kutsun tulla lounaalle,joka ilmeisesti valmistetaan lampaasta. Noudatimme kutsua vaikka ruoka ei valitettavasti niin maistunutkaan. Perheen nälkäiset miehet olivat ennättäneet tyhjentää
lammaspadan parhaat palat ennen meitä. harmi.
Perheen äiti on pyhiinvaellusmatkalla Mekassa juhlan kunniaksi ja
isä työprojektissa Kairossa. Erämaaoppaani Hassankin (perheen poika)
tuli juhlapäiväksi Kairosta kotiin ja sain häneltä harvinaisia lahjoja
erämaasta tuliaisina.
Voit lukea tapahtumat yksityiskohtaisesti Nipen blogista,jossa kuvataan
samaa yhdessä vietettyä juhlapäivää . www.kaamostapakoon.vuodatus.net

Sanonta kaikkien asiantoimitusten yhteydessä, yes "after feast" alkoi
jo soida korvissa. Ehkä jonkun päivän sisällä  kaikki palaa entiselleen
juhlan jälkeen ja saamme kaikkiin ikkunoihin lasit ja keittiöön kaapit.


Juhlien historiasta yleistä kommentointia:

Keräilen tähän tietoja luentomuistiinpanoistani,joissa uskontotieteen dosentti,  nyk. suomalainen Thomas Mc El Wein kertoo pyhistä juhlista.
Hänen mukaansa Raamatun ja kristinuskon juhlat eivät mene kohdalleen vaan ovat eri asioita. Juutalaisuudessa vietetään enemmän Raamatun juhlia. Juutalainen kalenteri on vasta 1000 vuotta sitten tullut nykyiseen muotoonsa. Kalenteri yleensä kertoo sen kuinka ihminen kokee aikaa. Raamatun vanhin juhla oli sapatti. Se on viikkojuhla irrallaan luonnosta .Sen tausta ei ole kuukauden jakaminen neljään osaan vaan luomiskertomus 1 Moos. 2.luku. Pääsiäinen ja helluntai lunastusjuhlina ovat keväällä ja lehtimajajuhla on syksyllä. lehtimajajuhlakin on pojan lunastusjuhla jollaisia vietettiin useissa vanhoissa luonnonuskonnoissa. Siihenkin kuuluu pojan rituaalinen tappaminen jota tämä Eid El Adhakin symboloi. Israelin kansa asui lehtimajoissa Egyptistä lähdön jälkeen mutta juhlan alkuperä on vannhempi. Juhla ei ole Mooseksen ajalta jolloin juhlat sidottiin kuukalenteriin.
Vanha luuonnonuskonto oli kanaanilainen kansanusko, hedelmällisyysusko jota profeetat vastustivat. Hedelmällisyysjuhlat olivat vieraita Raamatun moraalille. Kristinuskon juhlatkin ovat alkurerältään lähtöisin hedelmällisyysuskon juhlista. Raamatun juhlat sidottiin myös kalenteriin jotta kansa saataisiin pois hedelmällisyysjuhlista joiden  pyhässä prostituutiossa myös maa hedelmöittyi.
Aurinko-sunnuntai ja Joulu oli valon juhla kauan ennen Jeesuksen syntymää. 1800-luvulla Englannissa kirkko vielä vastusti joulun viettoa sen pakanallisen alkuperän vuoksi. Thomas sanoo,että "kaikki kristinuskon juhlat ovat pakanallista alkuperää."